www.ods-melnik.cz | Archiv Pietní vzpomínka na Jana Palacha 25.11.2017 10:10, Svátek má: Kateřina
Pietní vzpomínka na Jana Palacha Tisk
Čtvrtek, 29 Leden 2015 06:55
V pátek dne 16. 1. 2015 se v našem městě uskutečnila pietní vzpomínka k připomenutí si hrdinné smrti sebeupálením se Jana Palacha. Současně s ním byl připomenut i rumunský občan Liviu Cornel Babes, který také dne 2. 3. 1989 spáchal sebevraždu upálením na protest proti krutovládě rumunského komunistického režimu. Jeho činu byla věnována tento den samostatná beseda na Gymnáziu Jana Palacha v našem městě za přítomnosti rumunské velvyslankyně a historiků obou zemí.

Je zásluhou mělnických občanských demokratů, že byl v našem městě odhalen pomník Janu Palachovi, přičemž hlavním iniciátorem této myšlenky byl náš člen Jaromír Kovařík. Členové ODS se opakovaně hlásí k odkazu Jana Palacha a hrdě sdílejí jeho hodnoty.

Každoročně si připomínáme člověka, který obětoval vlastní život, aby vyburcoval ostatní své spoluobčany, kteří již ztráceli odvahu k boji s ruskou okupací za svobodu našeho národa. Jako každý mladý člověk musel překonat strach ze smrti, aby všem ukázal, že za svobodu, která se naplnila až po dlouhých 20 letech, se musí bojovat.

Budoucnost, za kterou Jan Palach bojoval, je naší současností a občanští demokraté si v skutečně silném zastoupení připomínají jeho odkaz. Se samostatnými projevy vystoupil místopředseda ODS Martin Kupka, senátorka za zdejší volební obvod Veronika Vrecionová a květiny za občanské demokraty z Mělníka za přítomnosti řady členů položili Ema Riegerová a Miroslav Neumann.

Není to naše ojedinělá akce. V lednu jsme se taktéž účastnili vzpomínky na 65. výročí popravy zdejšího občana Jana Josefa Hořejšího, další oběti komunistického režimu.

V letošním roce je před námi další řada významných výročí nedávné historie. I na těchto akcích bude ODS přítomna a naším velkým přáním je, abychom se tam jako občané našeho města scházeli v co největším počtu a historická výročí si připomínali společně.

Klikněte pro zvětšení