www.ods-melnik.cz | Archiv Setkání s prof. Fialou v Mělníku 25.11.2017 10:10, Svátek má: Kateřina
Setkání s prof. Fialou v Mělníku Tisk
Úterý, 24 Únor 2015 05:25
Dne 17. 2. 2015 navštívil Mělník předseda ODS, prof. Petr Fiala. Zajímavé úvodní slovo přednesl před 50 hosty a z reakcí lze konstatovat, že si svou přirozeností a vtipem získal publikum. V diskuzi jsme se shodli, že se ODS přestává zabývat sama sebou, zabýváme se politikou, tedy tím, co nabízet lidem. Nasloucháme a v opoziční roli se snažíme upozorňovat na chyby, které činí současná vláda. Opoziční práci neděláme jen upozorňováním, ale především nabízením lepších řešení. V současné době je velmi obtížné o těchto aktivitách informovat veřejnost, když cca 1/3 médií vlastní šéf ANO a ostatní (vyjma veřejnoprávních) další silné ekonomické skupiny. Snažíme se upozornit na skutečnost, jak je „projídán“ aktuální ekonomický růst v ČR, kdy namísto poklesu státního dluhu nebo růstu investic jako zdroje budoucího bohatství, se zvyšuje spotřeba i celkové mandatorní výdaje. Vždyť například pro rok 2015 jsou ve státním rozpočtu na investice vyčleněny 75 mld. Kč – uvážíme-li, že v krizovém roce 2013 to bylo 100 mld. Kč, je aktuální číslo žalostně nízké. Před „zakonzervováním“ státní správy účinností služebního zákona, se centrální orgány „přecpali“ představiteli vládních stran, kteří budou v budoucnosti jen obtížně odvolatelní. Považte, na ministerstvech zahraničí a obrany je již po 9 náměstcích! Na co? Z roku na rok stouply výdaje na provoz ministerstev o 10 mld. Kč – taktéž projedeno… Shrneme-li, současná vláda neinvestuje do budoucnosti, kupuje si davy voličů zvyšováním platů, důchodů a dávek, tragicky zvyšuje náklady na provoz státu a jen těžko hledáme cokoliv pozitivního. Kde jsou centrální nákupy? Kde jsou evropské fondy, které měly fungovat již 1,5 roku? Kde je řešení důchodového systému? Kde je reforma zdravotnictví? Ze slibů zkrátka nic „prostě zařízeného“ není. Pravdou je, že netrpí skandály tak, jako tomu bylo u minulých vlád, což pravděpodobně voliče konejšivě uspává, a proto je společnost vlastně spokojená.

Setkání bylo velice zajímavé a ceníme se toho, že za námi pan předseda přijel. V březnu budeme diskutovat zahraničně bezpečnostní politiku s Alexandrem Vondrou a dalšími hosty a s ohledem na situaci na Ukrajině a na území tzv. Islámského státu je jisté, že cítíme obavy a že je nutné, aby ČR měla k těmto situacím pevné a jasné stanovisko, které jsme zatím nezaznamenali.

Tomáš Martinec

Klikněte pro zvětšení