www.ods-melnik.cz | Archiv Politici EU a ČR totálně nezvládají tzv. uprchlickou krizi 25.11.2017 10:11, Svátek má: Kateřina
Politici EU a ČR totálně nezvládají tzv. uprchlickou krizi Tisk
Středa, 19 Srpen 2015 06:31
Jsem názoru, že uprchlíkům z válečných konfliktů se má pomoci. Přestavím-li si, že rodiny prchají ze Sýrie, Iráku a dalších zemí, protože jim jde o holý život (např. v důsledku nájezdů tzv. Islámského státu), že se svými dětmi riskují cestu na nebezpečných člunech, v nedýchatelných nákladových prostorách kamionů či jinak, pak tvrdím, že těmto lidem se má pomoci. Pomoc v těchto případech by měla být v nabídnutí podmínek pro bezpečné a důstojné přežití do doby ukončení konfliktu v jejich zemi a poté buď pomoc v návratu či pomoc v integraci do naší společnosti.

A co nabízí Evropská unie? Zatímco řeší zdlouhavou debatu o kvótách, pohybují se tito lidé nelegálně po EU, nebo jsou zavřeni v zařízeních podobných vězení. Nemají tušení, co s nimi bude, nemají informace a v ČR jim zabaví i mobilní telefon, který je jejich jediným spojením s domovem a jejich blízkými. Ovšem že musí být zklamáni, frustrování a Ti, kteří nemají ani základní prostředky k přežití (voda, jídlo, stín) se samozřejmě budou radikalizovat. Představím-li si, že přežiju cestu se svými dětmi do Řecka, kde nedostanu tyto prostředky, budu také bojovat za přežití svých dětí všemi prostředky...

Odlišuji ekonomické migranty, kteří přicházejí do EU v naději na lepší živobytí. Jsem názoru, že EU není schopná přijmout miliardy lidí z chudších světů a tyto osoby by měla důstojným způsobem co nejrychleji vracet do zemí svého původu.

Jak výše uvedené udělat? Musí začít fungovat migrační úřady a důsledně vše řešit dle výše uvedeného. Migrační úředníci (+ tlumočníci) jsou schopni identifikovat rozdíl mezi uprchlíky z válečných konfliktů a ekonomickými uprchlíky. Musí to dělat rychleji, neváhat a věci řešit. Politici k tomu musí vytvořit právní prostředí a technické podmínky.

Vím, že mnoho z Vás s mým názorem nebude souhlasit. Musím ho však říci, když vidím jak politici EU, a v našem prostředí především vrcholní politici ČR, pouze šíří strach a nenávist k příchozím osobám. Skutečně si myslíte, že islámští teroristé přijíždějí do Evropy na vratkých člunech? Ty osoby, kterým byl zaplacen výcvik, a jsou hrozbou pro náš svět, mají jistě bezpečnější způsoby přesunu.

Byť je to nepopulární téma, doufám, že se ho již ujme nějaký významný evropský politik a pokusí se ho vyřešit. Nikdo jiný to totiž v prostředí EU nemůže udělat.

Tomáš Martinec